Van stagiaire CIOS Dans Sittard naar dansdocent

18 december, 2018

Een stage ofwel beroeps praktijk vorming is een belangrijk onderdeel van de mbo-opleiding. Zo ook bij CIOS Dans opleidingen in Sittard (Sport- en bewegingsleider dans en Sport- en bewegingscoördinator dans). Soraya Groznik en Graziëlla Vintgens delen hun ervaring als begeleider en stagiaire.

Coco Klink: “Een goed stageadres is een pré voor een succesvolle carrière van onze studenten. Gelukkig hebben we veel goede stageplaatsen waar we mee samenwerken. Een van deze plekken is bij ‘The Movement’ in Roermond. Soraya Groznik is de begeleidster van onze stagiaires en zij doet dit met veel passie.”

De stagebegeleider Soraya: de groei van de student is interessant

Soraya Groznik, The Movement in Roermond: “Als stagebegeleider vind ik het erg leuk om elk jaar andere studenten te zien. Iedere docent in opleiding binnen CIOS Dans Sittard is uniek. De groei die de student door het jaar heen maakt, is heel interessant om te zien en te begeleiden. Vaak zie ik mezelf als student hierin terug.

Een win-win situatie is het doel

In het begeleiden van een CIOS Dans student zie ik een aantal voordelen. Voor mijn eigen ervaring is het goed om mensen te begeleiden. Ik leer vaardigheden op het gebied van coaching, omgaan met wispelturige karakters enzovoorts. De ene stagiaire heeft meer begeleiding nodig dan de ander. Hierdoor is het verschil in groei soms wisselend. De stagetijd staat vast dus niet iedereen groeit even hard. Dat is ook weleens lastig want ik streef een bepaald niveau na met mijn dansschool. De leerlingen van de dansschool verwachten dat niveau ook, ze zijn dat gewend van voorgaande dansdocenten. Ik ben bij de stagiaires en voor mezelf altijd opzoek naar de win-win situatie: zij leren iets van mij door de wekelijkse coaching tips en tops en ik heb een extra kracht binnen mijn dansschool. Indien de groei groot genoeg is en ze bij de dansschool passen, kunnen ze na de studie aan de slag als dansdocent bij The Movement. Stagiairs zijn dus ook potentiële werknemers!

Trots en tevreden

Er zijn stagiaires die na hun stage zijn blijven dansen als leerling, lessen overnemen wanneer iemand ziek is en die nu werken bij The Movement. Daar zijn wij als dansschool erg trots op. Daarom ben ik erg tevreden over de samenwerking tussen CIOS Dans Sittard en The Movement.

De stagiaire: Graziëlla Vintgens, 2e jaars CIOS Dans

Graziëlla: “Ik loop stage bij The Movement en ik vind het heel leuk. Ik geef les aan de groep Selectie B. Soraya is de trainer van de groep. Samen verzorgen we de lessen. Deze groep is een ervaren dansgroep. Dit wil dus zeggen dat ik moeilijkere oefenstof moet voorbereiden en maken, wat een mooie uitdaging voor me is. Nu ben ik bezig om een dans af te maken. Het is heel leerzaam omdat ik moet uitzoeken hoe ik verder ga in de dans én waar de dans over gaat. De groep wil echt vooruit en iedereen is leergierig. Ik kan hierdoor goed met ze bezig zijn.

De les is op vrijdag van 18:30 tot 19:30u. Geen reguliere schooltijd, maar dat is niet erg. Dit hoort ook bij het vak als dansdocent, avonden en weekenden zijn geen uitzondering. Kortom: het is allemaal super leuk om te doen.”

Fotograaf: Yara Verstappen

(bron: ROC Leeuwenborgh)