Opleiden in de praktijk: toekomstbestendig MBO onderwijs

17 oktober, 2018

De praktijkroute van de opleiding Medewerker sport en recreatie is officieel geopend. Het unieke aan de opleiding is dat deze niet op school gegeven wordt, maar in de praktijk. Het gaat om een praktijkroute die past binnen een BOL-opleiding. Het verschil met BBL-opleiding is dat er dagelijks opleiding is en geen arbeidsovereenkomst. De locatie is Sportlandgoed De Haamen in Beek. Door een intensieve samenwerking tussen het docententeam van de opleiding, het sportlandgoed én de gemeente Beek is de opleiding in 14 weken vormgegeven.

Super trots
Susan Megens, onderwijskundig leider van de opleiding benadrukte de professionaliteit van de docenten die het curriculum hebben omgebouwd voor de praktijkroute. Susan: “Ik ben enorm trots dat we vandaag hier staan om deze opleiding officieel te openen. Er is keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. En het is gelukt! Een mooie opleidingslocatie in de praktijk, waar onze studenten volop kunnen leren. We bedienen hier ook een maatschappelijk doel mee. Nog beter gepersonaliseerd onderwijs in een eigentijds curriculum. Studenten stappen iedere dag in met hun eigen leertraject. Ze bepalen zelf het tempo en daarmee de duur van de opleiding. De opleiding is opgesplitst in drie fasen. Per fase hebben we een aantal criteria opgesteld waaraan een student moet voldoen. Na het behalen van een fase, volgt een nieuwe stap in de opleiding. Om voor onze studenten maar ook de medewerkers van het sportlandgoed én de gasten duidelijk te maken in welke fase een student zit hebben we een systeem bedacht. Elke fase is een kleur toegekend. Studenten beginnen met het dragen van een groen shirt wat wil zeggen dat ze net gestart zijn. Daarna krijgen ze een blauw shirt en in de afrondende fase van de opleiding dragen ze een rood shirt.”

Van idee tot uitvoering in 14 weken
Mikel de Windt, docent en coach van de opleiding: “Een aantal maanden geleden kwam Rob van Velthoven (directeur sector CIOS, Uiterlijke verzorging en Veva) onze kamer op en zei “Ik heb een fantastisch idee!”. Hij had contact gehad met Silvio van Gool, directeur en bestuurder van Sportlandgoed De Haamen. En zo begon dit avontuur. Vele overleggen en cappuccino’s later, zijn hier nu 19 studenten in opleiding. Het is geweldig om te zien hoe het gaat. De samenwerking met de medewerkers van De Haamen, het begeleiden van onze studenten. De theorie wordt nu werkelijkheid en tot nu toe passen alle stukjes goed in elkaar. Uiteraard was dit niet mogelijk zonder de medewerking van Silvio van Gool.

Samenwerking enthousiast team
Silvio van Gool: “Van idee tot werkelijkheid in een korte tijd. Het kan gewoon. Dat hebben de docenten van CIOS laten zien, met veel passie en enthousiasme. Voor ons als sportlandgoed is dit ook een goede ontwikkeling. Voor onze medewerkers én voor onze gasten. Ook de gemeente zijn we erg dankbaar voor de goede en snelle samenwerking. Er zijn enkele aanpassingen verricht om de opleiding hier te huisvesten.”

Een verrijking voor De Haamen
Wethouder Ralph Diederen van de Gemeente Beek is ook trots op de opleiding: “Het is een enorme verrijking voor De Haamen. Het is nu een plek die meer is dan louter een sportvoorziening. Vele doelgroepen bieden we de gelegenheid hier te sporten. Breedte sporten, maar we willen in de toekomst ook de paralympische sporters van morgen trainen. De ambitie is er, dat blijkt uit vandaag. Opleidingsplekken als deze zijn de toekomst van het MBO onderwijs, leren in de praktijk.”

“Het is hier elke dag leuk” 
Dit laatste wordt ook bevestigd door twee studenten van de opleiding Michelle en Carlijn: “We doen hier alles direct in de praktijk. Eigenlijk is dat veel moeilijker dan op school. Op school ben je met je vertrouwde klasgenoten, hier ben je direct met de gasten aan de slag, bijvoorbeeld de cliënten van SGL. Dat is even wennen natuurlijk, maar komt helemaal goed. Het maakt het leuk. Elke dag is hier leuk door de variatie. Op vrijdag hebben we ‘gewone’ lessen zoals Nederlands, Engels en rekenen, want dat hoort er natuurlijk ook bij.”

Een rugbybal als metafoor
Het openen van de opleiding gaat op een originele manier. Een van de studenten gooit een rugbybal naar Mikel de Windt. De rugbybal als metafoor voor de opleiding. Mikel licht toe dat het spel met een rugbybal niet makkelijk is door de vorm van de bal. Als je het echter eenmaal door hebt hoe je de bal het beste kunt bespelen heb je een mooi spel! En zo is het maar net met en voor de studenten en docenten. “Het is even wennen om les te geven en te krijgen in de praktijk, maar nu we al een paar weken onderweg zijn gaat het al aardig. Het kan alleen nog maar beter en daar werken we hard aan samen, elke dag weer.”

Toekomst
Susan: “We blijven opzoek naar dit soort unieke locaties waar we samen met partners dit soort opleidingen kunnen vormgeven. Opleiden in en samen met de praktijk heeft de toekomst.”