Het Nieuwe normaal: sport, bewegen en gezondheid

Kunnen we met elkaar aan de slag?
15 juni, 2020

Om te komen tot een vitaal en weerbaar Nederland lanceerden zeven bekende ondertekenaars vorige maand het initiatief ‘Bewegen. Het nieuwe normaal’. CIOSNL ondersteunt dit initiatief van harte, juist nu. Daarbij nemen we graag een voorschot op de oplosrichting. Binnen de CIOS opleidingen Sport, Bewegen en Gezondheid (SBG) zijn onze professionals dagelijks bezig met het stimuleren van bewegen in de context van gezondheidsbevordering en preventie.

Zo ook Evelien Martens en Robin van Vuren, docent en student op de CIOS SBG opleiding in Hoofdorp. Evelien geeft verschillende lessen aan derde- en vierdejaars studenten. Robin ontvangt eind dit jaar haar diploma Coördinator SBG. Inhoudelijk sluit de opleiding naadloos aan op gezondheidsbevordering en preventie. Evelien: “Naast kennis over de nieuwste beweegrichtlijnen, vitaal ouder worden, en de kracht van ontspanning geven we onze student mee leefstijl in te zetten als medicijn voor kwetsbare doelgroepen. Een mooi praktijkvoorbeeld: een SBG stagiair begeleidde patiënten dit jaar tijdens hun nierdialyse in het gebruik van een ligfiets. Om op die manier tijdens de uren durende behandeling toch te kunnen bewegen.”

Allebei zien ze kansen op het gebied van het nieuwe normaal. “Ik vind dit een goed initiatief om in Nederland aandacht te trekken voor een gezonde samenleving. Door de online lessen van sportscholen de afgelopen periode zien mensen bijvoorbeeld dat ze ook gemakkelijk thuis kunnen bewegen. Dat moeten we doorzetten.”, begint Robin. “Dit kan een omslagpunt zijn om bewegen meer onder de aandacht te krijgen. En daarmee risicogedrag te beïnvloeden”, aldus Evelien.
 
Maar dan de arbeidsmarkt. Robin heeft tijdens haar opleiding geleerd hoe ze mensen met overgewicht, diabetes, kanker en alzheimer het beste kan begeleiden en trainen. Ze staat te springen om vaste baan in deze richting, maar moet het voor nu nog even doen met een versnipperde werkweek. “Op zaterdagochtend geef ik peutersport, doordeweeks in de avonden werk in een sportschool, op maandag bij een tussen schoolse opvang en ik geef ook beweeglessen aan ouderen. Het zijn allemaal losse uurtjes.”

Evelien ziet op het gebied van werkgelegenheid een rol weggelegd voor de gemeenten. “Nog meer vrijblijvend sportaanbod in gemeenten voor mensen met een lagere sociaal economische status zou een mooie stap zijn.” Daarnaast pleit ze voor meer aandacht voor de ‘leefstijlinstructeur’. “Als je nu een Beweegkuur krijgt uit het zorgpakket, word je begeleid door een leefstijlcoach, fysiotherapeut en voedingsdeskundige. Maar om daadwerkelijk structureel aan de slag te gaan met sporten en bewegen zouden CIOS leefstijlinstructeurs ook zeker in dit pakket moeten worden opgenomen.“