Het nieuwe normaal: Buurt, Onderwijs en Sport

Vinden, binden en scoren door lokale beweegteams
13 november, 2020

Om te komen tot een vitaal en weerbaar Nederland lanceerden zeven bekende ondertekenaars eerder dit jaar het initiatief ‘Bewegen. Het nieuwe normaal’. CIOSNL ondersteunt dit initiatief van harte. Daarbij nemen we graag een voorschot op de oplosrichting.

Binnen het CIOS profiel Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) zijn onze professionals dagelijks bezig met het bevorderen van gezond beweeggedrag in Nederland. Dat gebeurt door middel van sportactiviteiten in de wijk, jongerenwerk, gymlessen op school en naschoolse opvang en clinics bij verenigingen.

Martin van Wijk, docent BOS op het CIOS in Arnhem, heeft meer dan 35 jaar ervaring in het bewegingsonderwijs. Zowel binnen als buiten de muren van de gymzaal. Deze passie geeft hij door aan zijn studenten, ‘de ruggengraat van sport- en bewegend Nederland’. 

Bijvoorbeeld Annabel van Domselaar, 4e jaars BOS student. Ze loopt twee dagen per week stage bij een beweegteam in de Betuwe. Vanuit een healthclub organiseren ze gymlessen en sportactiviteiten in de wijk, tegenwoordig ook online. Kinderen uit de buurt weten haar goed te vinden. Haar aanbod is op maat: kinderen met een motorische achterstand krijgen bijvoorbeeld extra peutergym aangeboden.

Beiden zouden in het nieuwe normaal veel meer uitdagende beweegplekken voor kinderen zien. ‘Kinderen hebben een rijke fantasie, dus geef ze de ruimte’ aldus Annabel. Martin noemt als voorbeeld de playgrounds van eigentijdse materialen die tegenwoordig in opkomst zijn. Uiteraard met CIOS personeel om de bewegende bezoekers nog meer uit te dagen.

Via ‘vinden, binden, scoren’ dragen Martins studenten enorm bij aan de motoriek van kinderen in de regio. Die coördinerende rol past een CIOS student goed. Pakweg één derde van zijn studenten vindt een baan als combinatiefunctionaris of coördinator BOS. Martin ziet in het nieuwe normaal een belangrijke rol weggelegd voor zijn studenten. Zeker als de ALO’s, PABO’s en CIOS’en in de toekomst de krachten zouden bundelen: een opleiding tot derdegraads bevoegd gymdocent is zijn droom. Dan mogen zijn studenten eindelijke zelfstandig lessen aanbieden op de basisschool, want daarin zijn ze meer dan bekwaam!