MINICOLLEGES

Online event CIOSNL "Leaders in Sport"
 • VEILIG SPORTKLIMAAT 
  Bergen onderzoek laten zien dat de trainer-coach of leraar de spil vormt in het streven naar wenselijk gedrag. En een veilig, ontwikkelingsgericht sportklimaat. Maar hoe doe je dat in de praktijk, wat vraagt het om 'pedagogisch' aan het werk te gaan? In dit minicollege geeft Nicolette van Veldhoven (lector Sportpedagogiek Windesheim) een introductie op 'Het Pedagogisch Sportkompas'. Marit Gijsbers geeft vanuit haar werkzaamheden als regisseur pedagogische visie  bij de KNGU en KNVB voorbeelden uit de praktijk.
   
 • DE GEZONDE OMGEVING
  Het wordt steeds duidelijker dat het erg lastig is om gezond te leven in onze moderne maatschappij. Een sterke stijging in zorgkosten, meer mensen met overgewicht, een groeiend aantal mensen met stress gerelateerde klachten, deze trends zijn zeker niet alleen toe te schrijven aan individuele keuzes. We zullen ons gezamenlijk moeten inzetten om de gezonde keuze weer de makkelijke keuze te maken, voor iedereen. Maar hoe kunnen we dat doen? En welke rol kan de (afgestudeerde) CIOS student hierin spelen? Rosanne Warmerdam is medeoprichter van The Pando Network, een strategie- en campagne bureau op het gebied van gezondheidsprojecten. Ze werkt samen met diverse partners om de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.
   
 • HET 'ECOSYSTEEM' PAPENDAL
  Jochem Schellens, directeur van ons nationale topsportcentrum Papendal, geeft een uniek kijkje in de keuken. Wat komt er allemaal bij kijken om ons nationale topsportcentrum draaiend te houden? Welke stakeholders zijn betrokken, en welke noodzakelijke inkomsten komen er binnen?
   
 • WIE COACHT DE COACH?
  "Coachen is een ervaringsvak” dat horen we vaak. Maar wat als we die ervaring een flinke zet kunnen geven door samen met het onderwijs en de sportbonden een opleiding te verzorgen waardoor de coaches zowel sportspecifiek als sportgeneriek een gedegen basis hebben? Opleiden van de coach is meer dan een kans, het is een verantwoordelijkheid. Door: Francesco Wessels, teamleider prestatiemanagement bij NOC*NSF.
   
 • VIDEOFEEDBACK IN HET BEWEGINGSONDERWIJS
  Marjan Kok is docent en onderzoeker motorisch leren en presteren op de Vrije Universiteit. Ze onderzoekt hoe videofeedback te gebruiken is bij het verbeteren van bewegingssturing. In dit minicollege licht ze toe welke didactische keuzes je als trainer-coach of docent kunt maken op videofeedback optimaal in te zetten in sport- en beweeglessen. 
   
 • DE KRACHT VAN BEWEGEN
  Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. Tijdens de coronacrisis is het zitgedrag nog verder toegenomen. Kunnen we dit oplossen door simpelweg vaker te gaan staan gedurende de dag? Of is er intensievere fysieke activiteit nodig om te compenseren voor al die zittende uren? Jan Willem van Dijk is hoofddocent en onderzoeker aan de HAN University of Applied Sciences.